Smaken av gamle dager?

Historien bak Fraoch Heather Ale er langt mer interessant enn ølet.

Hvordan smakte ølet i gamle dager? Det skotske håndverksbryggeriet Williams Bros Brewing prøver å bille oss inn at det smaker som Fraoch Heather Ale (røsslyngøl), en uhumlet øl brygget etter en eldgammel oppskrift.

Det finnes få – kanskje ingen – øl som kan konkurrere med forhistorien til Heather Ale.

Fraoch Heather Ale: Gammelt brygg i ny drakt.

Esoterisk øl: Skottene mener at det første ølet som noensinne ble brygget på de britiske øyene, var et røsslyngøl brygget av pikterne. Pikterne var et folkeslag nord i Skottland som ble utryddet i tidlig middelalder, men de hadde rykte på seg for å være krigerske og glade i å drikke øl. Og de kombinerte gjerne disse kunstene.

Vi vet forbausende lite om pikterne, vi vet ikke en gang om det var de eller vikingene som oppfant røsslyngølet. (Det finnes faktisk en teori som går ut på at vikingene drakk seg fulle på et lignende øl, før de gikk på sine plyndringstokt.) Røsslyngølet er uansett legendarisk, og visstnok en lekkerbisken av et øl som forsvant ut av historien for veldig mange år siden.

Det er ikke rart at man mistenker vikingene for å ha innført bryggerkunsten til Storbritannia, det er bare å ta seg en tur ut i norsk natur og du vil ganske raskt treffe på både pors og røsslyng, to vesentlige ingredienser i ølet. Dette var lenge før humlen ble tatt i bruk, så man måtte ta det i bruk det man fant utenfor stuedøren. Porsen sto for bitterhet og aroma, mens røsslyngen ble brukt under gjæringen.

Guddommelig øl: Historien om røsslyngølet har fascinert britene i lange tider. Pete Brown, den britiske ølbokforfatteren, vier et helt kapittel til dette sagnomsuste ølet i boken ”Man Walks into a Pub”. Han henger seg opp i ølets noe merkverdige egenskaper (min oversettelse): ”Røsslyng ble brukt i gjæringen, men røsslyng inneholder også et hvitt, moseaktig pulver, kjent som fogg. Fogg har narkotiske, hallusinerende egenskaper.” Kanskje ikke så rart at ølet hadde rykte på seg for å gjøre folk klarsynte, at man trengte gjennom til den guddommelige verden?

Mat og øl, sau og røsslyng.

Brown skriver også om hvordan oppskriften på det myteomspunne ølet forsvant. Oppskriften gikk i arv fra far til sønn i generasjoner til det en dag gikk i graven med en far som nektet å gi den fra seg til fienden. (Er du interessert i hele historien, kan du jo lese diktet ”Heather Ale” av Robert Louis Stevenson – forfatteren bak klassikere som ”Skatten på Sjørøverøya og ”Dr. Jekyll og Mr. Hyde”.)

Fleip eller fakta? Det er denne myten William Bros henter næringen sin fra. Ifølge William Bros kom en eldre dame av keltisk opprinnelse innom hjemmebryggerbutikken GlenBrew i Glasgow i 1988, hun hadde med seg en oppskrift på en øl som hadde fulgt familien hennes gjennom utallige generasjoner. Det viste seg å være oppskriften på det legendariske røsslyngølet.

Om historien er sann eller bare usannsynlig godt funnet på, spiller for så vidt mindre rolle. Poenget er at Williams Bros tok tak i en gammel øl, og gjorde den ny igjen. Og akkurat det, tenker jeg, oppsummerer mye av det moderne håndverksbrygging handler om. Å ta tak i en nær utryddet bryggertradisjon, en glemt kunst, og gi den en renessanse. Det handler om å gjøre det som var bedre før enda bedre. Baltiske portere, indiske bleikøl, russisk-imperiale stautøl er alle øl som holdt på å gå i glemmeboken, men som en entusiastisk industri har vekket til live igjen.

(Hvorfor er det ingen norske bryggerier som brygger Stjørdalsølet kommersielt? Jeg har aldri smakt det, men dette burde jo være en utfordring verdt å ta for et av håndverksbryggeriene våre.)

Smaksnotater: Fraoch Heather Ale er ingen dårlig øl, men den er langt fra så spennende som historien bak ølet. Det finnes absolutt en eim av vilmmark i aromaen, smaken er mild, maltrik, og det er et stikk av bitterhet i ganen. Jeg vil tro dette ølet er en herlig tørsteslukker om sommeren. Og de hallusinatoriske egenskapene? Vel, de er fjernet, eller som Pete Brown skriver: ”Du vil ikke oppleve heftige hallusinasjoner av dette ølet, med mindre du drikker 20 flasker av det.”

Lenker: Hjemmesiden til William Bros, Michael Jackson om ølet, Urtekildens planteleksikon om pors.

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *