Mannen med ljåen er ute etter øl

Få ting kan konkurrere med lukten av humle. Det må i så fall være lukten av nyslått gress.

Flere norske håndverksbryggerier har øl tilpasset gressklipping. Nøgne Ø kaller sågar sin herlig forfriskende Blonde for en gressklipperøl: ”det ultimate øl du kan ønske deg etter å ha klippet gresset”.

Etter en hard slåttonn, smaker det godt med en hesjeøl.

Hesj er best: Høstøl – eller kanskje mer riktig: høsteøl – har et snev av belønning i seg. Du har vært ute og gjort et ærlig stykke arbeid, du er svett på ryggen og i pannen, dehydrert, du trenger en øl for å kompensere for væsketapet. Dette er en tradisjon som skriver seg langt tilbake i tid.

Haandbryggeriet forsøker å ta arven opp igjen med sin Hesjeøl – min klare favoritt av arten – og driver historieundervisning på etiketten: ”Øl ble brygget til de fleste større begivenheter, men også som tørstedrikke til bruk i innhøstingssesongen, da det ble brygget et forfriskende øl.” Røyksmaken i hesjeølet gir meg lyst til å brenne bål!

Høster som man sår: Flåm-bryggeriet Ægir sin Harvest Ale – en american pale ale – er også en godsak, men navnet kan være en smule misvisende. Det finnes mange øl i verden med dette navnet, men felles for de fleste av disse er at navnet er bokstavelig ment. Øl som Northern Hemisphere Harvest Ale fra Sierra Nevada og Harvest Ale fra Founder’s er begge humlet med helt fersk humle.

En velfortjent pust i bakken!

Å brygge øl på denne måten kan bare gjøres en gang i året, når humlen er moden. Forråtnelsen skjer raskt – det er også derfor humle nesten utelukkende selges i ulike tørkede varianter – så bryggerne må være klare når humlen høstes i slutten av september. Dette krever mye planlegging. Den ferske humlen må nemlig brukes seinest et par dager etter at den er innhøstet, så for øyeblikket brygges det hardt over hele USA…

I statene kaller man disse ølene for wet hop beers (jeg har ikke funnet en adekvat norsk oversettelse, men kanskje våthumlet øl eller ferskhumleøl?). Amerikanerne mener at dette er en helt ny type øl, som de mener smaker helt fantastisk og annerledes enn øl humlet på gamlemåten. Dette er i hvert fall sesongøl i ordets rette forstand; brygges i september, drikkes i oktober.

Høsteøl er et spennende fenomen, norske gressklipperøl likeså. Kinn fra Florø sin Slåtteøl er heller ikke å kimse av, men også denne bør du ha gjort deg fortjent til, for den ”smaker særleg godt etter ei hard aukt med ljå, plenklyppar, slåttmaskin eller forhaustar”.

Lenker: Interessant artikkel om Wet Hop Beers hos chow.com, RateBeer om Wet Hop Beers.

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *