Bergen Ølfestival

Endelig! Og faen meg på tide! Jeg har allerede tegnet to store sprittusjrøde ringer rundt datoene 7. og 8. september i almanakken. Da skal det drikkes øl!

Ingenting å bli skremt av. Endelig blir det ølfestival i Bergen!

På de aller fleste festivaler i Bergen spiller øl en vesentlig birolle, men nå skal ølet endelig spille hovedrollen. ”Vi ønsker å vise at øl er så mye mer enn bare halvliteren,” står det å lese i informasjonsskrivet til festivalen, og det er jo et passe ambisiøst sted å begynne. Halvliteren er nok den mest solgte ølen i Norge, og jeg innrømmer glatt at også jeg, utallige ganger, har stått foran en bar, stukket en finger i været og bestilt en halvliter. Å bestille en halvliter er vel omtrent like presist som å bestille mat.

Brygging på Bryggen: Det er utelukkende norsk øl som står på festivalmenyen, og alle de store mikrobryggeriene – Nøgne Ø, Ægir, Lervig, Haandbryggeriet og Kinn – stikker innom med smaksprøver og sitt blide åsyn. Det betyr kanskje en mulighet til å få smake årets utgave av Svartekunst fra Kinn eller Lervigs nykommer Hoppy Joe? Også Balder Brygg, et nytt norsk mikrobryggeri fra Høyanger, kommer. Det blir sikkert et hyggelig bekjentskap.

Deltakerlisten er i det store og hele spennende. Petter Nome, leder for Bryggeri- og drikkevareforeningen, som mener at godt øl er god alkoholpolitikk, skal være konferansier, ølguruen Gahr Smith-Gahrsen – det han ikke vet om øl, trenger heller ikke du å vite – skal holde foredrag, og Hanne Frosta skal sikkert snakke om øl og mat.

Bak disse skakke trebygningene, på Bryggen Tracteursted, kan du nyte godt øl 7. og 8. september.

Vestbryggs Birger Storaas kommer selvfølgelig, og vinneren av Vestbryggs Sumarølkonkurranse skal kåres. Hjemmebrygging vil bli demonstrert på området.

Historiske omgivelser: Temaet for festivalen er det rommelige begrepet TID, og fokuset blir på ”ølhistorie, den nye mikrobryggeribølgen, brygging før og nå, ølets framtid, osv.” Åstedet for festivalen er Bryggen Tracteursted som ligger på baksiden av Bryggen. Skjenkestedet Tracteuren åpnet dørene første gang i 1708, og er vel sånn sett et bevis på at det er blitt drukket øl i Bergen i uminnelige tider.

Festivalen er en avlegger av Bergen Matfestival, så dette virker som seriøse greier. Det er bare å glede seg, krysse fingrene, håpe på godt vær og en fuktig helg.

Lenker: Bergen Ølfestival, Informasjonsskriv

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *