Blues for Førde Ølutsal

Et siste sukk, en siste skål…

Hvorfor bryr det meg at Førde Ølutsal holder åpent for siste gang i dag? Jeg har kun vært der en eneste gang, jeg er svært sjeldent i Førde, det burde egentlig brydd meg midt på ryggen… Men det gjør ikke det. Det irriterer meg, det gjør meg forbanna. For førdianere flest er sikkert dagen i dag en merkedag, en festdag, et nå er det endelig over, nå kan vi kjøpe øl på REMA 1000, på COOP, på Rimi, men er de egentlig klar over hva dette innebærer?

De fleste gir vel uansett faen, men når ølutsalget stenger dørene mister førdianerne også det gode utvalget av øl de har vært bortskjemte med.

Siste øl er solgt på Førde Ølutsal.

Fra monopol til monopol: I april i fjor la det regjeringsoppnevnte Matkjedeutvalget frem sin rapport ”Mat, makt og avmakt”, en rapport som blant annet konkluderte med at norske matkjeder er vesentlig dårligere både på pris og utvalg i forhold til de fleste andre land i Europa. Tar vi vareutvalget i Sverige, viser det seg at det er dobbelt så stort som i norske butikker.

De fire største matkjedene i Norge – ICA, Reitan-gruppen, Norgesgruppen og COOP – kontrollerer 99 prosent av markedet i Norge, og på enkelte felt samarbeider disse. Det minner om monopolisering, gjør det ikke?

Koster lite, smaker mindre: I fjor ble produktene fra Stavanger-bryggeriet Lervig tatt ut av de fleste REMA 1000-butikkene i Rogaland. Argumentet til REMA var at prisen på Lervig-ølet var for høy. Et veldig merkelig argument med tanke på at Lervig er en bestselger i Stavanger-regionen, og når det først er sånn at folk er villige til å betale det en Lervig-øl koster, hva er da argumentet til REMA verdt? Skal Reitan-gruppen diktere hva forbrukerne skal handle? Og kan det å presse ut et lokalt produkt fra butikkene ha noe å gjøre med at REMA egentlig har lyst til å selge mer øl fra Grans, et bryggeri de selv eier halvparten av?

– For dem handler det om å tilby kundene produkter som koster minst mulig i innkjøp og produksjon, og å selge disse til høyest mulig pris, Det virker ikke som om REMA 1000 er så opptatte av mangfold, sa Morten Robberstad, daglig leder i Lervig, til Rogalands avis 19. april i fjor.

REMA-stuntet førte heldigvis til store protester fra kundene, og REMA tok til slutt til vettet og fikk Lervig inn i sortimentet sitt igjen.

Førde Ølutsal åpnet i 1983, på mandag stenger de dørene for godt.

Forflatning: Når nordmenn kommer hjem fra ferie, forteller de storøyde om det enorme utvalget i matbutikkene de har vært i, men de samme folkene er fornøyde om det bare finnes en type skinke i påleggshyllen i butikken hjemme, så lenge den er billig. Matbutikker som ikke ligger innunder de store kjedene har gjerne godt utvalg, men går konkurs fordi de må prise seg høyere. Norge blir flatere for hver dag som går.

Førde Ølutsal hadde over 100 ulike øl i sortimentet sitt, jeg vet ikke om noen butikker i Norge som kan matche det, og de som jobbet der visste hva de snakket om. Når førdianerne våkner på mandag, skal de være glade om de finner øl i butikkene som ikke er brygget av Hansa eller Ringnes. Vi får bare håpe butikkene er lokalpatriotiske nok til å føre øl fra Ægir og Kinn bryggeri.

Ølutsalget i Førde har vært en enslig svale, muligens en anakronisme, men likevel et symbol på at det går an å være annerledes. Hvil i fred.

Lenker: RA om Lervig og REMA 1000, Matkjedeutvalgets rapport.

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *