Øl til frokost. Skål!

Engelske dronninger og amerikanske presidenter har startet dagen med øl. Danske bryggeriarbeidere har gått til streik for retten til å nyte sin morgenbajer.

I fjor lanserte New Zealand-bryggeriet Moa en øl kalt Moa Breakfast. Nyheten spredte seg raskt, og det amerikanske nettstedet The Week snappet opp saken og omtalte ølen som ”The World’s first Breakfast Beer”. En salgbar tittel, jo visst, men veldig feil. Øl har vært på frokostbord rundt omkring i verden i flere århundrer.

Elisabeth I: Ville du drukket frokostøl med denne damen?

Dronninger og presidenter: Historikere regner regjeringstiden (1558 – 1603) til den første dronning Elisabeth som engelsk gullalder; økonomisk krise snudde til vekst, sultkatastrofene uteble og William Shakespeare gjorde landet til en kulturnasjon. Hvor mye av æren for dette som skal tilskrives at Elisabeth I likte å starte dagen med en sterk øl, vites ikke.

John Adams, den andre presidenten i USA (1797 – 1801), var visstnok litt av en rabagast. Han tok sin første røyk allerede som åtteåring, og da han som 15-åring begynte å studere ved Harvard i 1755, drakk han øl til frokost.

Det er ikke så uvanlig som man skulle tro. Irene tar seg gjerne en Guiness på morgenkvisten, og i Danmark er det legitimt å ta seg en morgenbajer.

Den danske forfatteren Johannes V. Jensen skrev diktet ”Ved frokosten” i 1906, der heter det: Gi mig en Bayer!/ Jeg vil berømme det ravgule Øl fra Fad./ Det er isafkølet, og det fraader af kullsyre,/ Død og Djævel, hvor mine Tænder længes efter det! Ikke rart at han mottok Nobelprisen i litteratur i 1944…

Frokosten er servert!

Til streik for øl: I Norge vil du bli møtt med hevede øyenbryn om du tar deg en øl til frokost, men i Danmark er det altså en del av kulturen. Svigerfaren min jobbet tre år i industrien i Danmark på 1970-tallet. Han likte det yndige landet, men fikk kultursjokk. Å ta seg en øl eller fire i arbeidstiden var nemlig helt greit. ”Frem til lunsj jobbet danskene som helter, men etter lunsj sank arbeidslysten i takt med humøret som steg.”

Men liberale Danmark er i ferd med å endre seg, lukke seg. Det er ikke mer enn to år siden Carlsberg endret konsernets alkohollov, og det fikk konsekvenser. Tidligere hadde de ansatte fått lov til å drikke tre øl på jobb, men nå fikk det holde med én. Ikke faen, sa arbeiderne, og gikk til streik. Lagerarbeidere og sjåfører la hendene i kryss over brystet, og sa: ”Det er vår hevdvunne rett å drikke tre øl om dagen”. De streikende sto på krava i fire dager, men vant ikke frem.

Kornprodukter: Havregryn, byggmel, hveteøl.

Frokostøl: Når vi nå likevel befinner oss i den proletære verden, må Bryggeriet Stjernen nevnes. Arbeidernes bryggeri i Danmark lanserte i 1951 sin Frokostøl. På etiketten ser vi en urskive som viser at klokken er tolv. Perfekt, mente bryggeriet, ”der jo er et almindeligt tidspunkt for frokostpausens intræden”.

(For ordens skyld: Danskene kaller frokosten morgenmad, og lunsjen frokost.)

Founders Breakfast Stout

 

Stjernens frokostøl var ikke det første frokostølet i verden, og definitivt ikke det siste. For ikke lenge siden drakk jeg Hornbeers Vårøl, en øl bryggeriet mener ”passer fint til frokostbordet”, Mikkellers Beer Geek Breakfast er en klassiker, det samme er amerikanske Founders sin Breakfast Stout. Sistnevnte har avbildet en liten gutt på etiketten som spiser frokostblanding fra en skål.

Og det er jo det som er poenget. Øl er et kornprodukt, en kornblanding tilsatt væske. Enkelte øl smaker kaffi, andre smaker eple, det finnes til og med øl på markedet som smaker steikt bacon. Ingen tvil. Øl er et fullverdig måltid.

Lenker: Berlingske om ølstreiken, The Week om Moa Breakfast.

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *