Djevelens drikk

I 1991 ble ølet Blackened Voodoo forbudt å selge i USA, fordi det angivelig leflet med mørkets makter.

Mange bryggerier navngir ølene sine med djevelske navn, og det appellerer garantert til flere sider i oss. Det er den barnslige gleden i det å oppdage et øl i vinmonopolhyllen som heter Satan Gold eller Diabolici, og vi synes det er kult, knalltøft, det føles som å være en rampete gutt med forbuden drikke i hånden.

Djevelens verk

Djevelen blant øl: I 1918 kom Victory Ale ut i Belgia, et øl bryggeriet Moortgat introduserte på markedet som en feiring av at første verdenskrig var over. Mannen bak brygget, Albert Moortgat, var ikke hundre prosent fornøyd med produktet, så han fortsatte å eksperimentere og videreutvikle det. I 1923 smakte en skomaker på ølet, og utbrøt i ellevill begeistring at ”dette er djevelen blant øl”. Duvel er det flamske ordet for djevel, og Moortgat endret sporenstreks navnet til Duvel. (Jeg har lest denne historien i mange ulike versjoner, så sannsynligvis er den bare godt funnet på, men god er den.) Duvel regnes fortsatt som djevelen blant lyse belgiske sterkøl, og ølet er en så stor suksess at bryggeriet likegodt har skiftet navn til Duvel Moortgat.

The number of the beast

Det er en form for ironi i at Belgia, et land ølkjennere forbinder med munker som brygger trappistøl, har flere brygg som har navn som flørter med djevelen. Nå er selvsagt brorparten av belgiske bryggerier sekulære, og historien vil ha det til at belgierne til tider har festet heftig med djevelen. Om det er sant, vites ikke, men mange belgiske bryggerier har uansett gitt navn til ølene sine i djevelens døpefont.

Sterke saker: Det belgiske bryggeriet Alken-Maes (som nå eies av Heineken) står bak mange anerkjente øl, og gjør for tiden stor suksess i Frankrike og Spania med sterkølet Judas, og Brouwerij van Steenberge legger ingenting i mellom med sin 666.

En gang verdens sterkeste

Hvis du trodde at den pågående krigen om å lage verdens sterkeste øl er av nyere dato, må du tro om igjen. I 1981 lanserte franske Les Brasseurs de Gayant, den 12 prosent sterke La Bière du Démon, det som den gang var det sterkeste ølet i verden, under slagordet ”for dem som liker djevelsk sterkt øl”, men det tok ikke lang tid før den lokale konkurrenten Brasserie Grain d’Orge kom på markedet med sin 15 prosent sterke Belzebuth.

Danskjævlar: I dag finnes det så mange øl på markedet med navn som henspiller på djevelen, at det vil være håpløst å nevne dem alle. Det virker ikke som om denne trenden har nådd Norge ennå, selv om det finnes enkelte unntak; Haandbryggeriet har sin Dark Force, og Kinn har Bøvelen (som visstnok er en sammenblanding av ordene bøddel og djevel).

Danskene er langt mer frempå i sin omgang med mørkemaktene, og har et eget bryggeri kalt Djævlebryg som er rimelig gjennomførte i konseptet sitt med øl som Gudeløs, Old Mephisto og Nekron.

I forbindelse med at hardrockklubben Escobar i Aarhus jubilerte for et par år siden (det var gått seks år, seks måneder og seks uker siden de åpnet dørene første gang), brygget Aarhus Bryghus et øl til anledningen. Resultatet ble et fruktøl med alkoholstyrke på 6,66 prosent, rød i glasset, kalt Devil’s Blood. Ølet ble lansert på festen ”In for the kill”.

Svart metall, svart øl

Satanrockere har sannsynligvis sansen for beksvart øl, og Texas-bryggeriet Jester King er på markedet med  Black Metal (sjekk ut den fantastiske etiketten deres). Dette er selvfølgelig en kullsvart imperial stout.

Det må være voodoo: Det merkeligste som har skjedd i forbindelse med øl med mørke mystiske navn, skjedde med svartølet Blackened Voodoo. I 1991 ble  ølet trukket tilbake fra markedet, fordi alkoholrestriktive politikere i Texas mente ølet sto i ledtog med mørke krefter. Raymond Hoskins, lederen for alkoholkommisjonen, mente at ølet helt åpenbart hadde med en mystisk kult å gjøre, og begrunnet det med motivet på etiketten: ”Vi ser en myr med et skjelett i bakgrunnen på mørkeblå farge.” Eh… Ja vel? Kendra Bruno, eieren av Dixie Brewing, mente Hoskins så spøkelser på høylys dag, og uttalte: ”Vi bedriver markedsføring, ikke svart magi.”

Og det er vel i grunn det alt handler om.

Lenker: Fascinerende artikkel i AllAboutBeer om Duvel, om tvisten rundt Blackened Voodoo.

Hatland

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *