Øl. En naturlig kilde til vitamin B.

Det  er mange store og viktige spørsmål i livet som fortjener svar. Et av dem er: Kan man drikke grumset som ligger i bunnen av ølflasken? 

A shot of yeast!

Mitt første møte med ufiltrert flaskekondisjonert øl gjorde meg skeptisk. Av gammel vane helte jeg alt ølet i et glass, og ganske raskt samlet det seg et mudderlag på bunnen. Var ølet ødelagt, udrikkelig, livsfarlig?

På flaskeetiketten sto det at jeg måtte helle ølet varsamt i eit stort glas slik at sedimenta ikkje vert forstyrra og overført til glaset. Hei?! Hvilke rakkere snakker vi om her? Russiske ubåter i norsk farvann? Og hva skjer egentlig hvis jeg forstyrrer dem?

God på bunn: Rakkerne vi snakker om er gjærrester, og er selvfølgelig fullstendig harmløse. Men de er viktige. Gjæren omdanner sukkeret i brygget til alkohol, og videreforedler smakene som allerede er i brygget. Kort sagt: ingen gjær, ingen øl. Gjæren er en føkkings poet!

Hesjeølet til Haandbryggeriet er fullt i godt grums!

Min far som er vant til øl fra de store bryggeriene, reagerer på bunnfall i øl, han finner det lite appetittlig, og jeg skjønner ham godt. Er man vant til å drikke øl klart som vann, tror man at det er malen. Sannheten er at filtrert øl, har mindre smak. Gjærrestene i bunn av flasken er en hedersmann av en proletar som fortsetter å jobbe og jobbe, og resultatet er mer smak.

Reklame for øl-shampoo i Det Nye fra 1973.

Det er som sagt ikke farlig å drikke bunnfallet i flaskene, men det betyr allikevel ikke at du må helle hele innholdet i glasset. Det er faktisk fint å drikke klart øl, så med andre ord: stopp hellingen når du ser gjærrestene nærme seg flasketuten. Tommelfingerregelen er at hvis det står på etiketten at du ikke skal forstyrre sedimentene i bunnen av flasken, så forstyrrer du ikke sedimentene. (Men ingen regler uten unntak: hveteøl/ weissbier er ment å drikkes  med gjærrestene i, og derfor ser dette ølet grumsete ut.)

I Belgia har det lenge vært vanlig på enkelte puber å få servert bunnfallet i et shotglass ved siden av ølglasset (et såkalt yeast shot), og bryggerier som Haacht og Lefevbre har de siste årene begynt å selge egne glass tiltenkt formålet. Smart pr-stunt, jovisst, men veldig spennende. Grunnen til å servere gjærsedimentene i et eget glass, er at det gir en intens smaksopplevelse og at det er sunt.

Noe i gjæret: Ølets gjær inneholder nemlig rikelige mengder B-vitaminer, og disse vitaminene skal man ikke kimse av. B-vitaminer er blant annet godt for muskler, hjerte, neglevekst, hud og hår. Ølgjær selges konsentrert i kapsler som kosttilskudd, men en øl om dagen skulle vel gjøre samme nytten.

(Jeg googlet ”ølgjær” – så ikke kom her og si at jeg slurver med researchen – og et av de første treffene jeg fikk var fra forumet til kvinneguiden: ”Hei,” skriver en bruker som svar på et spørsmål om håravfall, ”jeg kjenner ei eldre dame som har brukt ølgjær – drukket en skje pulver oppløst i vann – hver dag siden hun var ung. Hun har det flotteste og blankeste hår du kan tenke deg!! Hun bruker ellers bare vanlig butikkshampo og butikkbalsam.” Her blir ord overflødige.)

Ifølge en side på nettet som selger ølgjør som kosttilskudd, kan bruk av produktet gi bivirkninger som hodepine, tretthet og magebesvær. For øldrikkere er ikke dette nytt, men vi kaller bivirkningene for dagen derpå.

Lenker: Ølgjær som helsekost, om belgisk yeast shot (med bruksanvisning).

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *