God les!

Siste nummer av tidsskriftet Plot vier hele 30 sider til ølbryggernes kår i Norge. Løp og kjøp!

Symbolikken på forsiden er enkel og effektiv: en stor fisk forsøker å spise en mindre fisk. Under overskriften ØLKRIGEN stilles spørsmålet: ”Norske bryggere er i verdenstoppen. Men når ølet frem til deg?”

Plot pløyer dypt i øl.

Dumper i veien: Artikkelen på 30 sider er grundig journalistikk; gjennomarbeidet og godt researchet. Kjetil Pedersen Jikiun og Nøgne Ø portretteres fint og stilles opp som motsats til de store norske bryggeriene Hansa-Borg og danskeide Ringnes. Det er de små sin kamp mot de store, eller som artikkelforfatteren skriver det: ”Det er så mye som skurrer i denne bransjen. Så mange dumper i veien.”

For dem som ønsker innblikk i tilstanden til norske bryggerier, er artikkelen godt lesestoff. Her skrives det om ølkrigen i Drammen, om tvilsomme avtaler mellom utesteder og bryggerier, om det anakronistiske norske forbudet mot alkoholreklame, om at det på sikt sannsynligvis ikke vil fortsette å være like god grobunn for lokale bryggerier i Norge som det er nå.

Artikkelen er spekket med kunnskap og kuriosa. Her får du en oversikt over store og små norske bryggerier og du får vite hvorfor belgiske humlehandlere – og her snakker vi realt mannfolkarbeid – utviklet bryster på sine eldre dager.

Underliggende i artikkelen er sympatien for de små aktørene. Særlig er skildringen av Nøgne Ø verdt å få med seg. Veien til gasellebedriften og suksesshistorien fra det blide sørland har vært tung, og er fortsatt tung. Nøgne Ø-gründeren Kjetil Pedersen Jikiun er en pionér innen norsk kvalitetsbrygg, men det har kostet, ”og når han blir spurt om han ville gjort det igjen, så er svaret aldri i verden”.

Vi skal være glade for at han gjorde det.

I dybden: Det er Dybdeforlaget som gir ut Plot, et forlag som skriver i formålsparagrafen at de ”skal jobbe for å styrke vilkårene og interessen for den undersøkende og grundige journalistikken i Norge”. Det slår jeg gjerne et slag for! Jeg oppdaget tidsskriftet ved en tilfeldighet, da jeg hadde et par timer å slå i hjel på en flyplass. Og angrer ikke. Synes du 98 kroner er mye penger, kan du sikkert låne det på biblioteket.

Uansett: God les!

Lenker: Dybdeforlaget/ Plot

Hatland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *